top of page

Er det varmen fra sola som lager energi i solcellene?

Vi fikk et interessant spørsmål forleden dag, og tenkte at det er det sikkert flere som lurer på, så vi deler det her...

"Er det varmen fra sola som lager energi i solcellene?"

Det kan være enkelt å trekke den slutningen at det er varmen fra solen som gjør at solcellene produserer strøm. Det er det ikke. Det er solstrålene (lyset) i seg selv som gir reaksjonen inne i selve solcellene. Solcellepanelene består av en rekke ulike lag, og disse har forskjellige funksjoner.


Wikipedia kan du lese mer om selve energiprosessen, men det som var mest interessant med innledningen hvorvidt det var varmen fra sola, eller lyset fra sola, som var utslagsgivende for energiproduksjonen i solcellepanelene, det var at det er lyset som skaper energien.

Det er godt nytt for oss som bor i Norge: vi har ikke veldig mye varme, men vi har veldig mye lys. Nyere solceller produserer dessuten energi selv om det ikke er direkte sollys. Det betyr at lange, lyse dager om sommeren gir veldig god uttelling, men også at kjølige høst- og vinterdager kan være veldig bra. Det å ha solcellepaneler på vegg (Hasseltaket kan også monteres vertikalt, altså på vegg) gir dermed god mening – bedre her enn lengre sør i Europa. Her har vi lav sol om våren og høsten.

Det at vi sjelden har over 30 grader om sommeren er også godt nytt: sterk varme gjør at solcellepanelene får lavere ytelse. Naturen er altså på vår side her – lange dager og lav temperatur gir høyere ytelse pr celle. Ønsket om å kjøle ned panelene er også en av årsakene til at Hassel Solar sitt soltak danner «luftetunneler» under solcellepanelene: god, gjennomgående lufting fra nede ved takrennen og opp til mønet sørger for at solcellepanelene kjøles ned fra baksiden.52 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page