top of page

Problemer med solceller og snølast?

Updated: Jan 19

Vi har kommet til mars måned, og det er fremdeles snø enkelte steder i Norge.

Snø og solceller kan være fint det - snøen reflekterer solen og gir god produksjon - forutsatt at solcellene ikke er dekket av snø, da.


Dette hjertesukket kom fra en bruker i en Facebook-gruppe om solenergi, en bruker som da har ovenpåliggende solcellepaneler (oppå taket) og opplever at snøen lå svært lenge og fast oppå solcellene sine.


Dette jobbet vi i Hassel Solar mye med under utviklingen av Hasseltaket. Vi ser at en rekke festeordninger for solcellepanel, alt fra innfelte panel integrert i taket til de som ligger oppå takpannene, har ulike beskyttelseskanter, innfelte dreneringsløp eller senkninger for å lede bort vann etc. Det fungerer godt for vann, men når vann fryser, så har vi sett to problemer dette kan medføre:

  1. Vannet fryser, og i verste fall frostsprenger kanalene. Alternativt fryser det, og skaper forhøyninger som gjør at snø og is får bedre feste, og dermed blir liggende.

  2. Snø/is ligger løst oppå, helt til det tiner og når det da faller av så risikerer man at det tar med seg hele listene/beskyttelseskanten i farten, som her.

Hvordan vi har løst utfordringene med snø og snølast?

For å ta snølast først - våre paneler har glass på begge sider, og med fester langs hele langsiden så blir de ekstremt sterke - faktisk så tåler de over 740 kg pr m2. Det gjør at vi også omtaler våre paneler som "tråkkbare" - det betyr at elektriker og tømrer kan tråkke på dem mens de legges, noe som gjør leggingen enklere - også senere vedlikehold!


Når det gjelder å få snøen av solcelletaket, så har vi løst det gjennom å designe taket så glatt som mulig. Vi har sømløse overganger mellom panelene - det gjør at snøen raskt glir av, og heller ikke gis mulighet til å feste i noe underveis. På bildet her er det ikke installert snøfangere, men der hvor det er krav om snøfangere så kan det installeres dummypanel / beslag nederst, slik at verken snøfangerens skygge eller snøen som ligger nederst skal skygge for solcellepanelene, alternativt kan man benytte mikroinvertere .


Så er selvfølgelig takvinkel også avgjørende - jo brattere tak, jo enklere å få snøfrie solceller. Temperatur spiller også en rolle her, men får først sola tak slik som nå i mars, så varmes panelene fort opp såpass at snøen glir av. Slik som her.





1,576 views0 comments

Comments


bottom of page